Arheologii din Pompeii au anunțat recent că au găsit două noi schelete ale unor victime de sex masculin care au murit probabil în urma unui cutremur care a însoțit erupția vulcanică devastatoare a vulcanului Vezuviu. Erupția a îngropat orașul italian în cenușă în anul 79 d.Hr.
Perechea, despre care arheologii cred că a fost alcătuită din doi bărbați cu vârste de aproximativ 55 de ani, a fost găsită în săpăturile recente din clădirile „Chaste Lovers” din Pompeii.
Cei doi ar fi fost uciși în urma unui cutremur care a dărâmat un perete din camera în care se adăposteau. Unul dintre schelete avea un braț ridicat, ca și cum ar fi încercat să se apere, relatează Phys.org.
Cutremurul s-a produs în momentul în care explozia uriașă a vulcanului Vezuviu, aflat în apropiere, a acoperit orașul Pompeii cu cenușă vulcanică groasă, păstrând rămășițele multor locuitori.
Până în prezent, pe tot cuprinsul sitului, au fost descoperite rămășițele a peste 1.000 de persoane. Cea mai recentă descoperire a fost făcută în noiembrie 2020, când arheologii au scos la iveală două cadavre, despre care se crede că sunt ale unui tânăr înrobit și ale posibilului lui proprietar.
Cele două victime recent descoperite, anunțate în luna mai, „au murit probabil din cauza multiplelor traume provocate de prăbușirea unei părți a clădirii”, au precizat reprezentanții Parcului Arheologic din Pompeii.
Acestea au fost găsite în ceea ce se crede a fi o magazie din interiorul blocului „Chaste Lovers”, unde, în trecut, au fost descoperite fresce colorate și schelete de catâri folosiți la morile pentru cereale.
Scheletele au fost găsite culcate pe o parte, cu picioarele încolăcite, iar unul dintre ele purta un inel la mâna stângă.
Arheologii estimează că 15-20% din populația din Pompeii a murit în urma erupției, în principal din cauza șocului termic, deoarece un nor uriaș de gaze și cenușă a acoperit orașul.
Cutremurele de pământ dinainte și din timpul erupției, documentate în scrisorile autorului roman Pliniu cel Tânăr, au avut, de asemenea, un impact negativ.
„Printre cauzele deceselor, prăbușirea clădirilor, în unele cazuri din pricina cutremurelor care au însoțit erupția, s-a dovedit o amenințare letală”, au spus reprezentanții Parcului.
Lângă una dintre victime a fost găsit ceea ce se crede că este un pachet de pânză, care conținea mărgele de gât și monede. În camera în care au fost găsiți bărbații, o parte a unui perete se prăbușise, lovind-o pe una dintre victime „al cărei braț ridicat se referă poate la imaginea tragică a unei încercări zadarnice de a se proteja de căderea zidăriei”, a precizat Parcul.
Unul dintre cele mai spectaculoase schelete de T. Rex, scos la licitație în premieră europeană
Arheologii au descoperit o groapă comună preistorică, plină cu schelete decapitate
Carul ceremonial din Pompeii a fost reconstruit și expus publicului
Cutremurele ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă un fenomen spațial misterios